22 særligt vanskeligt stillede kommuner får del i den ekstraordinært høje særtilskudspulje for 2025 på 800 millioner kroner. 14 særligt vanskeligt stillede kommuner får derudover del i en lånepulje på 200 millioner kroner.
I forårets aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2025 blev det besluttet at målrette finansiering for i alt en milliard kroner til særligt vanskeligt stillede kommuner. Puljen med særtilskud for 2025 er derfor ekstraordinært forhøjet til 800 millioner kroner.
Som noget nyt har parterne også oprettet en lånepulje på 200 millioner kroner til anlægsinvesteringer i særligt vanskeligt stillede kommuner. Her får 14 kommuner lånedispensation.
22 kommuner får del i særtilskudspuljen. Heraf modtager fire allerede en del af tilskuddet gennem et udviklingspartnerskab, og de har også haft mulighed for at søge ekstra penge i puljen. Samtidig er Bornholms Kommune inviteret til yderligere dialog om mulighed for et udviklingspartnerskab for 2025-2028. Et sådant partnerskab giver en budgetsikkerhed, mod at kommunen iværksætter tiltag til udvikling.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:
Jeg er meget tilfreds med, at vi i år kan give en håndsrækning til 22 kommuner, som får del i den ekstraordinært høje særtilskudspulje på 800 millioner kroner. De ekstra penge løser selvfølgelig ikke alle udfordringer i kommunerne, men med dette tilskud får en række særligt vanskeligt stillede kommuner en hjælpende hånd til at få budgettet til at hænge bedre sammen.
Derudover har 19 kommuner fået adgang til lån på samlet 200 millioner kroner fra en ordinær lånepulje, som er målrettet kommuner i en økonomisk og likviditetsmæssig vanskelig situation.
Fakta om særtilskudspuljen §16:
44 kommuner har søgt om tilskud for 2025, hvoraf 22 får tilskud for 799,1 mio. kr. Derudover er et tilskud på 936.000 kr. på forhånd tildelt Aabenraa Kommune grundet det tyske mindretal.
Fire kommuner har indgået udviklingspartnerskaber med flerårigt særtilskud for i alt 181,9 mio. kr. Det gælder Lolland, Læsø, Langeland og Morsø. Særtilskud i partnerskaber er baseret på den lovfastsatte pulje, og disse kommuner har derfor også kunnet søge om del i forhøjelsen af puljen.
De tre overordnede kriterier for fordelingen af særtilskud for 2025 er udmeldt på forhånd: Demografiske og socioøkonomiske udfordringer, aktuelle økonomiske udfordringer og vedvarende økonomiske udfordringer.
Fakta om lånepulje målrettet anlægsinvesteringer:
25 kommuner har søgt om andel i lånepuljen til vanskeligt stillede kommuners anlægsinvesteringer på bl.a. det borgernære og grønne område. Heraf får 14 kommuner lånedispensation for samlet 200 mio. kr.
Det overordnede kriterie for at komme i betragtning til lånedispensation er, at kommunen inden for de seneste år skal have opfyldt kriterierne for at modtage særtilskud som særligt vanskeligt stillet kommune efter udligningslovens § 16.
Se fordelingen af særtilskudspuljen her
Se fordelingen af den ordinære lånepulje her
Se fordelingen af lånepulje målrettet anlægsinvesteringer i særligt vanskeligt stillede kommuner her