Som opfølgning på sundhedsreformen har regeringen og Danske Regioner indgået en aftale, der allerede fra 1. januar 2025 skal være med til at styrke lægedækningen i de områder af Danmark, hvor behovet er størst.

Det nære sundhedsvæsen skal styrkes, og alle, uanset hvor de bor i Danmark, skal have adgang til en læge tæt på.

Det er et af de centrale mål i den politiske aftale om sundhedsreformen, som regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier præsenterede den 15. november i år.

For at indfri målet, skal der de kommende år uddannes 1.500 flere læger, så der i 2035 vil være mindst 5.000 speciallæger i almen medicin. Og samtidig skal lægerne fordeles bedre og mere rimeligt, så de kommer derud, hvor der er flest syge og dårligst lægedækning.

Fra sommeren 2025 skal der derfor ske en overordnet fordeling af alment praktiserende læger og læger ansat i almenmedicinske tilbud ud fra en ny national fordelingsmodel, der tager udgangspunkt i borgernes behandlingsbehov.

Men allerede nu har indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde og Danske Regioner indgået en delaftale, der skal tilskynde flere læger til at søge stillinger i områder, hvor der er lægemangel.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

Vi skruer op for uddannelsen af speciallæger i almen medicin, så der på sigt vil komme flere praktiserende læger alle steder i hele landet. Det er der brug for. Men vi bliver også nødt til at sikre, at der de kommende år sker en bedre fordeling af praktiserende læger på tværs af landet, så også de danskere, der bor uden for de større byer har adgang til en læge tæt på.

På den korte bane starter vi derfor nu med at gøre lægedækningen bedre de steder, hvor den i dag er suverænt dårligst, og hvor der er flest syge borgere. For vi skal have en bedre lægedækning, og alle skal have deres egen læge tæt på. Og selvom det ikke er løst i morgen, så er det vigtigt, at vi kommer hurtigt i gang, og aftalen med regionerne er et skridt på vejen mod at sikre en mere rimelig lægedækning, hvor der er flere læger de steder i Danmark, hvor behovet er størst.

Formand for Danske Regioner Anders Kühnau siger:

Jeg er glad for, at vi med den nye aftale tager de første skridt mod en bedre lægedækning i de områder, hvor der er færrest læger, og hvor behovet er størst. Vi skal udvikle det nære sundhedsvæsen i alle dele af landet. Derfor er det også afgørende, at lægerne i fremtiden bliver bedre geografisk fordelt. Det betyder, at danskere bosat i yderområder får nemmere adgang og vil få flere faste læger i deres nærområde at vælge imellem. Og det er med til at sikre en mere lige adgang til almen praksis.

Aftalen træder i kraft 1. januar 2025 og skal sikre, at borgerne i de områder, hvor der er flest syge og dårligst lægedækning, får nemmere adgang til speciallæger i almen medicin – enten i egen praksis eller f.eks. på en regionsklinik.

Konkret betyder aftalen, at der kun kan etableres nye lægepraksis i de områder, der har den dårligste lægedækning i det næste halve år. I praksis vil det sige 17 kommuner i Nordjylland, Vestsjælland, Lolland-Falster og Møn.

Ledige lægekapaciteter, der allerede er planlagt udmøntet eller overdraget til regionerne, vil imidlertid ikke blive berørt. Det betyder fx, at hvis en praktiserende læge går på pension i 1. halvår af 2025 og overdrager sin praksis til regionen, så vil regionen kunne finde en ny læge til at drive klinikken.

Derudover skal bl.a. universitetssygehuse i de store byer i en periode på to år ikke kunne ansætte flere speciallæger i almen medicin, hvis det modvirker ambitionen om at få flere læger ud i det nære sundhedsvæsen.

Fakta om den nye aftale om bedre lægedækning

Konkret betyder aftalen, at der frem til 1. juli 2025 kan tilføjes nye lægekapaciteter i de områder, hvor behovet er allerstørst. Det gælder følgende kommuner:

    • Vordingborg
    • Lolland
    • Guldborgsund
    • Kalundborg
    • Odsherred
    • Lejre
    • Holbæk
    • Brønderslev
    • Frederikshavn
    • Hjørring
    • Læsø
    • Morsø
    • Thisted
    • Næstved
    • Ringsted
    • Sorø
    • Slagelse

Når delaftalen udløber – efter den 1. juli 2025 – træder en ny national model om fordeling af såkaldte ydernumre i almen praksis i kraft. Herefter vil den overordnede fordeling af læger finde sted ud fra den nye model, der tager udgangspunkt i patienternes behandlingsbehov, og som fastsættes ved lov.

Derudover har regeringen og Danske Regioner aftalt, at der ikke skal ansættes flere speciallæger i almen medicin på sygehuse i Region Hovedstaden (dog fraset Bornholms Hospital) samt universitetshospitalerne i Aarhus, Aalborg, Odense og Sjælland i 2025 og 2026.

Foto: ABW